Stanovanjska hiša Klemenčič

Lokacija: Zbilje

Investitor: zasebni

Načrtovanje in izgradnja: 2006-2009


Stanovanjska hiša Klemenčič stoji na robu manjšega stanovanjskega naselja na Zbilju, na obronku gozda. Hiša je zasnovana iz enostavnih geometričnih oblik. Pritlični podolgovat objekt v katerem so dnevno-bivalni prostori je s steklenim členom (jedilnica) povezan z enonadstropnim objektom kvadratnega tlorisa, v katerem so nočni prostori.

Zasnova izhaja, tako v arhitekturnem kot tehnološkem smislu, iz ekološkega in skladnega odnosa do narave. Uporabljeni so naravni materiali: les za konstrukcijo sten, plošč in strehe, celulozni kosmiči za toplotno izolacijo. V energetskem smislu je hiša zasnovana varčno. Hiša ima lastno malo čistilno napravo in zbiralnik meteorne vode, ki jo uporabljamo za sanitarno vodo.
Hiša je zgrajena iz lesa in temu je prilagojena tudi njena oblika. Obloga je pretežno lesena, iz macesnovih desk, delno pa je ometana.

Hiša je delno podkletena. V kleti so shrambe, kurilnica in pomožen bivalni prostor.
V pritličju je dnevno bivalni del, ki ga sestavljajo: predprostor, stopnišče, dnevno stranišče, kuhinja, dnevna soba in jedilnica ter nočni del s spalnico za starše, kopalnico in utilityjem.
V nadstropju sta dve otroški sobi in kopalnica.
Iz jedilnice je izhod na teraso. Na pohodni del strehe je mogoče priti iz hodnika zgornjega nadstropja.