Stanovanjski hiši Gneč

Lokacija: Gneč

Investitor: zasebni

Načrtovanje in izgradnja: 2006-2009


Stanovanjska hiša Gneč stoji na vzhodnem robu naselja Gneč nad Savinjsko dolino. Na njenem mestu je stalo zapuščeno gospodarsko poslopje t.i. marof.

Nova stanovanjska hiša je zasnovana kot enostavno pravokotno geometrično telo. V pritličju se nahajajo dnevno bivalni prostori, v mansardi pa so spalni prostori. Na južni strani hiše je zimski vrt.
Na hišo je s podolgovatim nadstreškom spojena pritlična lesena lopa in nadstrešek za avtomobile.
Hiša ima ometano in macesnovo fasado, prekriva pa jo kovinska dvokapnica.
V energetskem smislu je hiša zasnovana varčno.

Preko ceste smo preuredili in dokončali nedokončan projekt stanovanjske hiše, v sklopu katerega je del pritličja ostanek stare kamnite stanovanjske hiše iz konca 19. stoletja. Ta del smo želeli ohraniti čim bolj avtohton, zato se je tudi fasada s tega dela odstranila in obnovil se je stari kamniti zid. Z uporabo enakih fasadnih oblog, barv ter struktur smo skušali obe stanovanjski stavbi čim bolj oblikovno povezati.